Opdrachtgever
JG-Company
Julika Marijn
Jaar

2019

Werkzaamheden
1e inspiciënt

Uit verdriet geboren

Een persoonlijke zoektocht naar Helene Kröller-Müller

‘Als ik de citroenen van Van Gogh wil begrijpen, leg ik er in mijn verbeelding maar altijd een paar naast zoals ik ze zie en dan voel ik het hemels brede verschil’.

Een leven voor de kunst en de kunst van het leven. Daarover gaat ‘Uit verdriet geboren’. Julika Marijn duikt op speelse en brutale wijze in het leven van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller (1869-1939). Een power vrouw avant la lettre die als een van de eersten veelvuldig werk kocht van Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Met haar bijzondere collectie realiseerde ze het Kröller-Müller Museum op de Veluwe. Van dit museum kreeg Julika – speciaal voor deze voorstelling – toegang tot de kist met ruime 3000 brieven van Helene, gericht aan haar zielsverwant Sam van Deventer.

‘Dit museum is uit verdriet geboren! Als een dankbare bloem is het er uit opgebloeid en dit verdriet heet Helene’.

Julika zoekt gaat vertellend, spelend en zingend op zoek naar de begeesterde, maar ook compexe vrouw achter de wereldberoemde verzameling. Waarom wijdde ze haar leven aan de kunst en wat hoopte ze daarin te vinden? Liefde, troost, erkenning, eeuwigheid? Een compensatie voor de slechte band met haar kinderen? Julika laat Helene Kröller-Müller zélf aan het woord. En terwijl ze het portret van Helene schetst houdt ze ook haar eigen levensvragen tegen het licht. In handen van Julika Marijn laat het meeslepende levensverhaal over een vrouw tussen liefde en kunst, je nadenken over nalatenschap én anders kijken naar kunst.

“Ik zie dat er veel kwaad in de wereld is, oneindig veel meer dan de meeste mensen kunnen bevatten. Maar dat er ook nog zoveel goeds is, en daar wil ik mij aan vasthouden.” 

Concept, script en spel: Julika Marijn, Regie: Natasha Schulte. Begeleiding script: Diederik van Vleuten
Artistieke adviezen: Diederik van Vleuten, Leoni Jansen. Toneelbeeld: Felipe Gonzalez Cabezas. Muziek: Floor Minnaert. Fotografie: Michiel Voet. Kostuum: Dorien de Jonge.