Credits

Het smidsvuur brandt, de slager ontleedt een varkenskop, vrouwen leggen was op de bleek, de paarden voor de postkoets draven met geheven hoofden en kinderen spelen aan de Maas. Hier voert de legendarische en eigenzinnige dokter Tjerk van Taeke zijn praktijk temidden van een wonderlijke verzameling dorpsbewoners. Zoals de held van de streek en stroper eerste klas Cis den Doove, de aan syfilis lijdende Mammeke, d’n Pale Pie, wiens kop wordt ingeslagen met een bijl en Brammetje Peccator,  die een onbekende zonde met zich meedraagt. De dokter heeft hart voor zijn patiënten.

Hij onderneemt een moedige tocht over het kruiende ijs van de Maas om een vrouw in barensnood te redden, maar hij heeft ook nare trekjes en hij houdt niet van burgemeesters. Zo onverstoorbaar als de dokter de diagnose maagkanker vaststelt bij de rijkste boer van het dorp, zo onverstoorbaar praten de leden van De Broederschap, na een morbide dodenwake, over de Kronieken van de 800 jaar oude snoek die in De Wiel zou huizen. En net zo lieflijk en vrolijk als het leven aan de Maas kan zijn, wordt het armzalig als arbeiders tewerkgesteld worden om de rivier ‘rechter en korter’ te maken.

Project

Dorp aan de Rivier

Opdrachtgever

Stichting Kunst aan de Maaskant

Werkzaamheden
  • Technische productie
  • Uitvoer op locatie

Een productie vol uitdagingen,

met een groot team

en medewerking van heel Oss

Aan deze productie hebben we anderhalf jaar lang elke dag heel hard gewerkt, we hebben ontzettend veel geleerd en kijken uit naar een nieuwe samenwerking met de gemeente Oss en Lith.